مجله اینترنتی ایمنی، امداد و نجات، آتش نشانی و مدیریت بحران
http://mag.alo125.com/سرمایه-لنج-داران-دیر-قربانی-نبود-امکان/
صفحه اول اخبار و رویدادها سرمایه لنج داران دیر قربانی نبود امکانات شد/ شناورها بیمه نبودند!

سرمایه لنج داران دیر قربانی نبود امکانات شد/ شناورها بیمه نبودند!

۶ تیر ۱۳۹۴ ●  اخبار و رویدادها

یکبار دیگر آتش سوزی در جنوب استان و این بار در بندر صیادی دیر به سرمایه های مردم خسارت زد.

به گزارش «خلیج فارس»؛ پیش از این، آتش سوزی برج ۱۵ طبقه اداری منطقه ویژه پارس و حوادث جسته و گریخته ای در کنار برخی فازهای پارس جنوبی طی سال گذشته و ماههای اخیر خبرساز شده بود، ولی این بار آتش به سراغ شناورهایی رفت که در بزرگترین بندر صیادی کشور توقف کرده بودند.

http://media.farsnews.com/media/Uploaded/Files/Images/1394/04/05/13940405213647300_PhotoL.jpg

شروع حادثه ظهر جمعه و حوالی ساعت ۱۵:۳۰ دقیقه بود که از مخزن گازوئیل یکی از شناورها کلید خورد و به سراع به سایر شناورهای مجاور سرایت کرد تا طی چند دقیقه بزرگترین اسکله صیادی کشور را در بر بگیرد.

همچنین خبری از کشتی آتش خوار، ایستگاه آتش نشانی و سیستم اطفا حریق در بزرگترین بندر صیادی کشور نبود تا دامنه آتش سوزی و حجم خسارت به سرمایه های مردم بیشتر شود.

یکی از راه خاموش کردن آتشی که به جان لنج ها افتاده بود، پمپ هایی است که باید در اسکله وجود می داشت تا با پمپاژ آب دریا، آتش را خاموش کنند، ولی اسکله صیادی دیر فاقد حتی یک پمپ بود!

طوری که در نبود امکانات، لنجداران جز نگاه به سرمایه هایی که طعمه آتش شده بود، کاری از دست شان بر نمی آمد و بعد از نیم ساعت به تدریج کمک ها از آتش نشانی شهرهای اطراف و پارس جنوبی به این اسکله رسید.

http://media.farsnews.com/media/Uploaded/Files/Images/1394/04/05/13940405213644383_PhotoL.jpg

با این حال، به دلیل پر بودن مخازن سوخت اغلب شناورهایی که آتش احاطه شان کرده بود، نزدیک شدن به کانون حریق مشکل بود تا این موضوع هم به کمک ضعف امکانات بیاید.

متاسفانه امکانات اسکله دیر در حد نام بزرگترین بندر صیادی کشور نبود، طوری که حتی یک ماشین آتش نشانی مجهز برای خاموش کردن حریق در نزدیکی این اسکله قرار نداشت تا چشم های مسئولان امر به شهرهای مجاور نظیر «کنگان» و «بنک» برای کمک و بهره گیری از امکانات آنها باشد.

نهایتا پس از سه ساعت از آغاز آتش سوزی، حریق مهار شد، اما به ۱۶ شناور خسارت وارد آمد.

فرماندار دیر نیز گفت: از این تعداد ۱۲ لنج صیادی و چهار لنج سفاری بودند که طبق برآورد اولیه حدود ۱۳۰ میلیارد ریال خسارت به صاحبان آنها وارد شده است.

http://media.farsnews.com/media/Uploaded/Files/Images/1394/04/05/13940405213642932_PhotoL.jpg

حمزه اعتماد اذعان کرد: متاسفانه در این آتش‌سوزی توان ما برای کنترل و مهار آتش کافی نبود و تلاش مجموعه بر پیشگیری از خسارت‌های بیشتر بود و مسلما مهار این حجم آتش با امکانات موجود کار ساده و امکان پذیری نبود.

شناورها بیمه نبودند!

به هر روی این شناورها تمام سرمایه مالکان آنهاست و معیشت چندین خانواده به لنج های سوخته گره خورده است، از این رو غرق‌شدن آنها، زندگی مالکان و ملوانان را با خطر جدی مواجه خواهد کرد.

اما در کنار ضعف امکانات برای مدیریت بحران، اتفاق عجیب تر این است شنیده می شود هیچ کدام از ۱۶ شناور حادثه دیده بیمه نبوده اند!

موضوعی که داغ حادثه را برای مالباختگان بیشتر خواهد کرد و شاغلان در شناورها را بیکار می کند.

http://media.farsnews.com/media/Uploaded/Files/Images/1394/04/05/13940405223741433_PhotoL.jpg

یک فعال حوزه صیادی استان در این خصوص می گوید: متاسفانه هنوز بیمه ها در امور لنج ها مسئولیت پذیر نیستند که شاید بخشی از آن به شرایط غیراستاندارد بسیاری از بنادر برگردد، طوری که بخشی از بنادر فقط به پناهگاه شناورها از امواج هستند و نه یک بندر استاندارد با حوضچه های متفاوت برای پهلوگیری.

عبدالرسول غریبی ادامه می دهد: علاوه بر آن در هنگام بروز چنین حوادثی قاعدتا می بایست بلافاصله مدیران ذیربط بحران و حوادث بندر  و دریا، ماجرا را مدیریت کنند، نه آنکه مالکین شناور با دور کردن آتش از اموال خود، آن را ناشیانه به سمت شناور دیگران هدایت کنند و همین می شود که اکنون شاهدش هستیم.

وی خاطرنشان کرد: شرکت های بیمه هم سود و زیان خود را می بینند و با توجه به این شرایط غیراستاندارد بندر، یا پوشش بیمه آتش سوزی نمی دهند یا با این شرایط و احتمال خسارت گسترده و سنگین که متاسفانه به طور مرتب رخ می دهد، نرخ بیمه آتش سوزی را بسیار بالا محاسبه می کنند که مالکین لنج ها از آن استقبال نمی کنند.

به هرحال استان خصوصا حوزه جنوبی آن طی ماههای اخیر آتش سوزی های متناوبی را شاهد بوده که هر کدام کوس کمبود امکانات یا ناآمادگی متولیان امر را به صدا درآورده، از این رو ضرورت دارد مدیریت استان فکری اساسی برای جبران این نقیصه مهم کند.

مثلا اگر در حادثه بندر دیر ایستگاه آتش نشانی که ظاهرا در طرح ساماندهی بندر دیده شده، ولی اجرایی نگردیده وجود می داشت، حریق در همان دقایق اولیه مهار می شد و این همه خسارت به اموال مردم نمی زد، آن هم شناورهایی که به هر دلیلی بیمه نبوده اند.

به هر روی، استان بوشهر به عنوان میزبان صنایع و فعالیت های انرژی بر، تهدیدات بالقوه ای را هم در کنار خود دارد که هر ازگاهی با وقوع آن، ناکارآمدی ها را فریاد می زند تا به همان میزان افکار عمومی را نگران کرده و با این پرسش مواجه سازد که اگر حوادث بزرگتری در استان رخ دهد، با این وضعیت امکانات و آمادگی نیروها، چه اتقاق ناگوارتری رخ خواهد داد؟

برگرفته از: پایگاه خبری خلیج فارس 

پر بازدیدترین

آشنایی با خودروهای آتشنشانی

۱۲ آذر ۱۳۹۳

امروزه برای اطفای حریق، عملیات نجات و سایر خدمات امدادی و ایمنی، دامنه وسیعی از انواع خودرو‌ها مورد استفاده قرارمی گیرد. در شماره قبل سابقه…

پرسش و پاسخ حوادث ناشی از کار

۹ آذر ۱۳۹۳

۱- حادثه ناشی از کار را تعریف نمائید؟ حادثه ناشی از کار عبارت است از اتفاق یا پیامدی که در جریان انجام کار پدید آمده…

سگ های تجسس ( آنست )

۲۶ آبان ۱۳۹۲

اشاره: در اواخر سال ۱۳۷۹ چند تن از مربیان برجسته سگ‌های تجسّس از صلیب سرخ آلمان به ایران آمدند تا به آموزش مربیانی در کشورمان بپردازند.…

اقدامات حین و بعد از وقوع زلزله

۲ آذر ۱۳۹۲

زلزله پديده اي طبيعي است و رخ داد آن امري اجتناب ناپذير است. هرچند در زمان وقوع زلزله هيچ ضمانت ايمني وجود ندارد ليكن شناسايي…

بیماری های ناشی از آلودگی هوای تهران

۲ آذر ۱۳۹۲

مقدمه:  می گویند که هر دقیقه تنفس در تهران برابر با ۹ نخ سیگار کشیدن است. به عقیده کارشناسان، خطر بحران آلودگی هوای تهران کمتر…

آخرین مطالب

پلاسکو می‌توانست فاجعه ملی نباشد / اطفاء آتش اولیه علمی نبود

۲۰ فروردین ۱۳۹۶

بختیاری گفت: پله‌های ساختمان‌ها باید بسته باشند و نباید از طریق آن شعله‌های آتش به سایر طبقات سرایت کند، پله‌های پلاسکو آتش را به سایر…

روایت جدیدی از حادثه پلاسکو که می‌تواند معادلات را تغییر دهد!

۲۰ فروردین ۱۳۹۶

به فاصله ۸۰ روز از وقوع حادثه دردناک پلاسکو، اکنون روایتی جدید از این حادثه بیان می‌شود که می‌تواند تمامی معادلات پیرامون این رویداد را…

سه هدفی که گزارش ملی پلاسکو محققشان نکرده است

۲۰ فروردین ۱۳۹۶

نهم بهمن ماه ۹۵، زمانی که رئیس جمهور در حکمی ویژه «هیأت ویژه گزارش ملّی بررسی حادثه ساختمان پلاسکو» را به ریاست رئیس دانشگاه تربیت…

حریق اتوبوس با ۳۰ مسافر در هند

۹ فروردین ۱۳۹۶

موتور یکی از اتوبوس‌های لوکس «شرکت حمل و نقل جاده‌ای ایالت تِلانگانا» به مقصد حیدرآباد، در شهر «آلِیر» نزدیک «بهونگیر» آتش گرفت ولی تمامی مسافران…

بررسی‌ در مورد آتش سوزی اتوبوس سیدنی

۸ فروردین ۱۳۹۶

با بررسی آتش‌سوزی یک دستگاه اتوبوس بر روی پل «بندرگاه سیدنی» در ماه سپتامبر مشخص شد که ۲۲ مسافر اتوبوس در مسیر جنوب به شمال…

شباهت حادثه پلاسکو با ماجرای باخت کاسپاروف

۲۸ اسفند ۱۳۹۵

دکتر علی بیت اللهی سرپرست حوزه پژوهشی ساختمان و ابنیه فنی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی و دبیر کارگروه ملی مخاطرات زلزله در ایسنا…

به احترام شهدای آتش نشان، در چهارشنبه آخر سال پای قول مان بایستیم

۲۴ اسفند ۱۳۹۵

سازمان مدیریت بحران کشور اعلام کرده که چهارشنبه سوری سال گذشته ۱۷ کشته روی دست ملت گذاشت و سازمان اورژانس خبر داده که در شب…

۱۳ عامل موجب ایجاد آتش سوزی پتروشیمی بوعلی سینا شد

۲۲ اسفند ۱۳۹۵

اسدالله قره خانی سخنگوی کمیسیون انرژی گزارش این کمیسیون درباره آتش‌سوزی پتروشیمی بوعلی را در ۱۶ تیرماه ۱۳۹۵ در جلسه علنی امروز مجلس قرائت کرد.…

روایت تلخ سالن های تشریح از آتش نشانان پلاسکو

۲۰ اسفند ۱۳۹۵

... و خروجی روز، مرگ است و ارمغان شب، مرگ؛ که روز، هر لحظه مرده می‌آورند، با بدن‌های تکه‌تکه، دست و پای سوخته، گوشت‌های پخته،…

آشنایی با مشهورترین و زیباترین آتش‌نشان زن جهان

۲۲ بهمن ۱۳۹۵

گون نارتن دختری نروژی که با ۳۰ سال سن مأمور آتش نشان است. وی به دلیل جذابیت در نوع شغلش در اینستاگرام شهرت یافته است.…